Θρεπτική ουσία που βρίσκεται σε δεκάδες τρόφιμα ενισχύει καρκινογόνο βακτήριο

Υπάρχει σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά

Θρεπτική ουσία που βρίσκεται σε δεκάδες τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, θεωρείται υπεύθυνο για την τροφοδότηση ενός βακτηρίου που προκαλεί καρκίνου.

Εμπεριστατωμένη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Yale, διαπίστωσε ότι η ουσία εργοθειονεΐνη (ergothioneine) ή απλά EGT, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα βακτήρια από το οξειδωτικό στρες, μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση ενός καρκινογόνου βακτηρίου.

Η ουσία αυτή που είναι θρεπτικό συστατικό, βρίσκεται σε πολλά κοινά τρόφιμα όπως τα μανιτάρια, τα φασόλια και τα δημητριακά.

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell, προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις στους ερευνητές προκειμένου να αναπτύξουν φαρμακευτικές θεραπείες για την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Στην μελέτη, ερευνητές από το Ινστιτούτο Μικροβιακών Επιστημών του πανεπιστημίου του Yale διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια καταπίνουν τη θρεπτική ουσία EGT (η οποία είναι άφθονη σε τρόφιμα όπως τα μανιτάρια, τα φασόλια και τα δημητριακά) για να επιβιώσουν.

Ως παράδειγμα οι γιατροί αναφέρουν την περίπτωση του παθογόνου ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori) που προκαλεί καρκίνο του στομάχου. Σε αυτήν την περίπτωση το βακτήριο χρησιμοποίησε τη θρεπτική ουσία EGT για να καταπολεμήσει επιτυχώς τις ελεύθερες ρίζες και να επιβιώσει στους ιστούς του ξενιστή.

Οι επιστήμονες του Yale εντόπισαν βακτηριακή πρόσληψη EGT, χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας και μια νέα τεχνική που ονομάζουν “reactivity-guided metabolomics”, η οποία αξιοποιεί την μοναδική χημεία συγκεκριμένων κατηγοριών μορίων για να τα αναγνωρίσει σε πολύπλοκα βιολογικά σχήματα.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακαλύψαμε έναν ασυνήθιστο μηχανισμό που επιτρέπει στα βακτήρια να αντέχουν στο οξειδωτικό στρες κατά τη διάρκεια της μόλυνσης”, δήλωσε η ελληνικής καταγωγής Stavroula Hatzios, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής, κυτταρικής και αναπτυξιακής βιολογίας και χημείας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Yale και ανώτερη συγγραφέας της εν λόγω μελέτης.

“Επειδή η πρωτεΐνη που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να προσλάβουν την EGT λειτουργεί με τρόπο διαφορετικό από εκείνον της αντίστοιχης στα ανθρώπινα κύτταρα, είμαστε αισιόδοξοι ότι κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να αναστείλει την μικροβιακή πρόσληψη αυτής της θρεπτικής ουσίας”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα ανθρώπινα κύτταρα λαμβάνουν επίσης διατροφική EGT. Στους ανθρώπους, η EGT είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της και συνδέεται ευρέως με την πρόληψη ασθενειών.

Ίσως σας ενδιαφέρουν