Ας μετατρέψουμε την τραγωδία σε δύναμη

Τώρα είναι η ώρα της μάχης και της αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος για τη χώρα μας

Δεν υπάρχει Έλληνας που να μη νιώθει συντριβή και βαθιά θλίψη από τις πυρκαγιές που κατατρώνε την πατρίδα μας τις τελευταίες εβδομάδες. Η καταστροφή είναι τεράστια σε φυσικό πλούτο και σε υλικά αγαθά. Η αποκατάστασή τους είναι και πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της ελληνικής Πολιτείας. Μέσα σ’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία, το μοναδικό θετικό γεγονός υπήρξε ότι αντίθετα από άλλες χρονιές, όπως το 2007 με τις φωτιές στην Ηλεία και το 2018 με την εθνική καταστροφή στο Μάτι, η Ελλάδα δεν θρήνησε νεκρούς. Δεν υπήρξαν θύματα των πυρκαγιών και δεν υπήρξαν μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα υλικά αγαθά μπορούν να αποκατασταθούν. Οι ανθρώπινες ζωές, ποτέ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την παρρησία και το πολιτικό θάρρος να ζητήσει συγγνώμη δημοσίως και να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες, που του αναλογούν, για το χειρισμό των πυρκαγιών αυτών, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι λάθη έγιναν. Σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση, που γίνεται χειρότερη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του επίμονου καύσωνα, πρωτοφανούς για τις δικές μας γενιές, τέλεια αντιμετώπιση ενός φυσικού φαινομένου όπως είναι η πυρκαγιά στα δάση, δεν μπορεί να υπάρξει. Τώρα, όμως, δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και της αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος για τη χώρα μας. Όταν τελειώσουν οι πυρκαγιές, όταν επανέλθουμε σε μία σχετική κανονικότητα, τότε μπορεί να αποδοθούν ευθύνες εκεί που τους αναλογούν. Αλλά ας είμαστε νουνεχείς και ρεαλιστές. Το πρόβλημα των πυρκαγιών στα δάση δεν είναι νέο. Δεν πρόκειται να ξεπεραστεί από τη μία μέρα στην άλλη. Και το χειρότερο. Με την κλιματική αλλαγή είναι προφανές ότι θα γίνεται χειρότερο όσο θα περνάει ο καιρός.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά και της Πολιτείας και του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του, δεν μπορεί να είναι άλλη από την εκπόνηση ενός ουσιαστικού σχεδίου, ρεαλιστικού, σοβαρού, υπεύθυνου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και κατά συνέπεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρών, που θα είναι, πιθανότατα, πιο συχνά φαινόμενα στα χρόνια που θα έρθουν. Το σχέδιο αυτό πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας όλων των συναρμόδιων. Και φυσικά να τύχει συνολικής και υπεύθυνης αντιμετώπισης από το πολιτικό σύστημα της χώρας. Σε τέτοιες μεγάλες προκλήσεις για την ανθρωπότητα και για την πατρίδα μας ειδικότερα, δεν χωρούν φθηνή αντιπολίτευση και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Και εδώ χρειάζεται υπευθυνότητα και από την κοινωνία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια της τρομακτικής πυρκαγιάς στην Αττική και στη Βόρεια Εύβοια, ορισμένοι συμπολίτες μας συμπεριφέρθηκαν, μέσα στο δικαιολογημένο φόβο, οργή, θλίψη, που ένιωθαν, με απίστευτη ανευθυνότητα και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις τρομερές αυτές πυρκαγιές και την τραγωδία που υπέστη η πατρίδα μας, για να κερδίσουν μία εφήμερη δημοσιότητα ή βραχυπρόθεσμα πολιτικά και κομματικά οφέλη. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της πατρίδας μας. Αλλά η αποκατάσταση των ζημιών και η εκπόνηση ενός σχεδίου που θα περιορίσει στο μέλλον τις καταστροφές που μοιραία θα προκαλούνται από τις πυρκαγιές, οι οποίες δεν θα πάψουν να υπάρχουν, όπως δεν έχουν πάψει να υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου που υφίστανται τις τρομακτικές συνέπειες κάθε καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ανθρωπότητα έχει πληγεί από φοβερές συμφορές. Με κορυφαία αυτή της πρωτοφανούς πανδημίας του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα ειδικότερα, είχαμε και άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως ήταν η μεγάλη κρίση με την Τουρκία, που μας έφερε πέρσι το καλοκαίρι στα πρόθυρα ενός πολέμου, και φέτος οι τρομερές πυρκαγιές. Οι δοκιμασίες για την κυβέρνηση είναι μεγάλες. Αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι χάρις στη συστηματικότητα και την υπευθυνότητα του κ. Μητσοτάκη, η χώρα διαχειρίζεται αυτές τις δοκιμασίες με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό.τι κανείς θα περίμενε σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ίσως σας ενδιαφέρουν