Κόσμος

Ιράν: Ακτιβίστριες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καταδικάστηκαν σε θάνατο

Με την κατηγορία της... «διαφθοράς επί της γης»

Ιράν: Ακτιβίστριες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καταδικάστηκαν σε θάνατο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο ακτιβίστριες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ του Ιράν, καταδικάστηκαν σε θάνατο με την κατηγορία της «διαφθοράς επί της γης» και της «διακίνησης προσώπων», σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο.

Με ανάρτηση φυτογραφιών των δύο γυναικών στα social media, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξήγησαν ότι πρόκειται για ακτιβίστριες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Αντίθετα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο, οι καταδικασμένες παραπλάνησαν και έβγαλαν νεαρές γυναίκες και κορίτσια από τη χώρα με την υπόσχεση ότι θα μπορέσουν να μορφωθούν και να εργαστούν, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην αυτοκτονία πολλά από τα θύματά τους», ανέφερε το IRNA.

Η οργάνωση Hengaw, η οποία καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν, ανέφερε πως πρόκειται για τη Ζάχρα Σεντίκι Χαμεντανί, 31 ετών και την Ελχάμ Τσουμπντάρ, 24 ετών, που κρατούνταν εδώ και μήνες στην κεντρική φυλακή της Ούρμια του Ιράν.

Εναντίον τους η εισαγγελία της Ούρμια είχε απαγγείλει τον Ιανουάριο κατηγορίες για «διαφθορά επί της γης» για «προώθηση της ομοφυλοφιλίας», «προώθηση του χριστιανισμού» και για «επικοινωνία με μέσα ενημέρωσης που είναι αντίθετα στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Τον Μάρτιο ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία μέρος της «ανηθικότητας» που είναι ευρέως διαδεδομένη στον δυτικό πολιτισμό.

Το Ιράν εκτελεί συχνά άνδρες με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Η τελευταία εκτέλεση για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, με τους δύο καταδικασθέντες να έχουν περάσει έξι χρόνια αναμένοντας την εκτέλεσή τους.

Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες συνήθως καταδικάζονται σε 100 μαστιγώσεις και επισήμως κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή μόνο σε περίπτωση υποτροπής.

Δείτε επίσης