Κόσμος

Βρετανία- Παιχνίδια πολέμου: Μπορούν να αντιμετωπιστούν εβδομαδιαία μπλακ άουτ ;

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης δίνει έμφαση στην εξασφάλιση τροφίμων, νερού και καταλυμάτων για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους

Βρετανία- Παιχνίδια πολέμου: Μπορούν  να αντιμετωπιστούν  εβδομαδιαία μπλακ άουτ ;
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η βρετανική κυβέρνηση σύμφωνα με ρεπορταζ του Guardian δοκιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει ακόμα και εβδομαδιαίες διακοπές ρεύματος που μπορεί να συμβούν λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βρετανοί αξιωματούχοι κάνουν «stress test» το εμπιστευτικό σχέδιο, γνωστό ως «Programme Yarrow», για την αντιμετώπιση των μπλακ άουτ και έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά ασκήσεων με κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Το πρόγραμμα Yarrow είναι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση πιθανών διακοπών ρεύματος σε εθνικό επίπεδο. Το σχέδιο περιλαμβάνει σενάρια όπου η παροχή ρεύματος διακυβεύεται σοβαρά για έως και μια εβδομάδα.

Το σχέδιο αναπτύχθηκε αρχικά το 2021 για να αντιμετωπίσει την πιθανότητα μεγάλης βλάβης απο φυσικές καταστροφές του Εθνικού Δικτύου.Προβλέπει και την εσκεμμένη πρόκληση βλάβης από επίθεση κάποιου εχθρικού παράγοντα σε υποθαλάσσια καλώδια.

Το ενδεχόμενο ελλείψεων σε φυσικό αέριο αυτόν το χειμώνα καλυπτόταν από ένα άλλο σχέδιο δράσης το οποίο παρουσίασε προ μηνός η εταιρεία διαχείρισης του ηλεκτροδοτικού συστήματος της Βρετανίας, η National Grid.

Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε τρίωρες περιοδικές διακοπές ανά τη χώρα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, αλλά με έγκαιρη προειδοποίηση των επηρεαζόμενων περιοχών.

Το «Programme Yarrow»προβλέπει ότι όλοι οι κρίσιμοι τομείς θα επηρεαστούν από το ενδεχόμενο του επταημέρου μπλακάουτ: μεταφορές, αλυσίδα τροφίμων, παροχή ύδατος, επικοινωνίες, ενέργεια. Το σχέδιο προβλέπει έμφαση στην εξασφάλιση τροφίμων, νερού και καταλυμάτων για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Σε αυτό το χείριστο σενάριο προβλέπεται ότι η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί κατά 100% μετά από την έβδομη ημέρα.

Δείτε επίσης