Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανεβάζει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο

Και το ερώτημα είναι ένα και συγκεκριμένο: τι επιδιώκει αυτή τη φορά ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Βόρεια Κορέα: Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανεβάζει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι εντάσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Νότια Κορέα είναι συχνό φαινόμενο.

Αυτό που ανησυχεί σήμερα τους αναλυτές είναι ότι αυτή τη φορά η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο χειροτερεύει εξακολουθητικά, χωρίς κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης της στο άμεσο μέλλον. Και το ερώτημα είναι ένα και συγκεκριμένο: τι επιδιώκει αυτή τη φορά ο Κιμ Γιονγκ Ουν;

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο μήνα η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε ένα πύραυλο πάνω από τη Ιαπωνία στέλνοντας τους πολίτες της γραμμή στα καταφύγια, ενώ τις τελευταίες δέκα μέρες κάθε τρεις και λίγο βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύονται και αεροσκάφη ρίχνουν πυρά στη θάλασσα σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Νότιας Κορέας στην ουδέτερη ζώνη που συμφωνήθηκε από τις δυο Κορέες το 2018 για τη διατήρηση της ειρήνης, αφού από τεχνικής άποψης οι δυο χώρες βρίσκονται σε πόλεμο. Μόνο σήμερα ο στρατός της Βόρειας Κορέας εκτόξευσε έξι ακόμα πυραύλους εδάφους-αέρος προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας και την Κίτρινη θάλασσα.

Όπως γράφει το BBC, οι λόγοι που η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πυραύλους συνήθως είναι 1) για να δοκιμάσει και να εξελίξει την οπλική της τεχνολογία 2) για να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στον κόσμο (κυρίως στις ΗΠΑ) και 3) για να εντυπωσιάσει και να φοβίσει τον κόσμο στο εσωτερικό, ώστε να συσπειρωθούν στο πλευρό του καθεστώτος. Και παρότι τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος τις προθέσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν, αυτή τη φορά ξεκαθάρισε εξαρχής ότι πρόκειται για απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις που κάνουν από κοινού οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Μια προειδοποίηση να σταματήσουν εδώ και τώρα, που για τους αναλυτές αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα βήμα παραπάνω, να δοκιμάσει δηλαδή πυρηνικό όπλο για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια ή να πραγματοποιήσει μια μικρής κλίμακας επίθεση στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο το πιθανότερο είναι ότι ο Κιμ, που ποτέ δεν σταμάτησε να συσσωρεύει όπλα και προσωπικό για να τα χρησιμοποιήσει, βλέποντας ότι λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα έχει πέσει χαμηλά στην παγκόσμια ατζέντα, την επαναφέρει στην πρώτη γραμμή διεκδικώντας πάγια την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του. Γιατί αυτές μπορεί να μην έχουν πλήξει το οπλοστάσιο της, όπως και ήταν ο στόχος τους, αλλά έχουν στεγνώσει την οικονομία της και απελπίσει τους ανθρώπους της.

Δείτε επίσης