Κόσμος

Μόσχα: Ανοιχτός σε υπό όρους διαραγματεύσεις ο Πούτιν με τη Δύση

Η άρνηση της Δύσης να αναγνωρίσει τα «νέα εδάφη» που έχουν καταληφθεί στην Ουκρανία, δυσχεραίνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, λέει το Κρεμλίνο

Μόσχα: Ανοιχτός σε υπό όρους διαραγματεύσεις ο Πούτιν με τη Δύση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Μόσχα ρίχνει «βέλη» προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν, μία ημέρα μετά την δήλωση του πως θα ήταν έτοιμος, υπό προϋποθέσεις, να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο τόνισε την Παρασκευή, πως η άρνηση της Δύσης να αναγνωρίσει τα «νέα εδάφη» που έχουν καταληφθεί δυσχεραίνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δέχεται το αίτημα της Δύσης να αποχωρήσει από την Ουκρανία. «Ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, αλλά τονίζει ότι η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για όσα ειπώθηκαν μεταξύ Μακρόν και Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ηγέτη «εάν πράγματι ψάχνει έναν τρόπο ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι εκείνος και ο Μπάιντεν συμφώνησαν πως δεν θα παροτρύνουν ποτέ τους Ουκρανούς να κάνουν έναν συμβιβασμό «που δεν θα είναι αποδεκτός από τους ίδιους». «Θα συνεργαστούμε για να καταστήσουμε τον Πούτιν υπεύθυνο για αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως βάρβαρο πόλεμο», ανέφερε ο Μακρόν.

Πούτιν σε Σολτς: «Αναπόφευκτες και αναγκαίες» οι επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας

Σημειώνεται πως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, συζήτησε την Παρασκευή με τον Ρώσο Πρόεδρο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Πούτιν χαρακτήρισε «καταστροφικές» τις ενέργειες της Δύσης στην Ουκρανία και κάλεσε τον Σολτς να αναθεωρήσει τη γερμανική πολιτική σε σχέση με το Κίεβο.

«Πρόκειται για μια καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που στέλνουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου και εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν υπερασπίστηκε επίσης τις πρόσφατες μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της Ουκρανίας ως απάντηση στις «προκλήσεις του Κιέβου» εναντίον «μη στρατιωτικών υποδομών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας της Κριμαίας».

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τέσσερις ουκρανικές περιοχές στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο εννέα μήνες μετά την εισβολή της, έχει χάσει περισσότερα από τα μισά εδάφη που κατέλαβε.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Δείτε επίσης