Κόσμος

Μήνυμα Κιλιντσάρογλου: «Θα σταθώ όρθιος, μαζί θα κερδίσουμε τις εκλογές»

«Μην απελπίζεστε», το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του

Μήνυμα Κιλιντσάρογλου: «Θα σταθώ όρθιος, μαζί θα κερδίσουμε τις εκλογές»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Θα σταθώ όρθιος και θα κερδίσουμε μαζί αυτές τις εκλογές» είναι το μήνυμα που στέλνει για τις κάλπες της 28ης Μαϊου στην Τουρκία ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Αγαπητοί μου άνθρωποι, δουλεύουμε ασταμάτητα από χθες. Μην απελπίζεστε. Θα σταθώ όρθιος, θα σας πω τις σαφείς παρατηρήσεις μου για το τι συμβαίνει και μετά θα σταθούμε όρθιοι και θα κερδίσουμε μαζί αυτές τις εκλογές. Στο τέλος των πάντων, μόνο το έθνος μας θα έχει τον λόγο του» γράφει ίδιος στο Twitter, με φόντο τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής.

Ο εφτάψυχος Ερντογάν

Εφτάψυχος στην πιο κρίσιμη στιγμή της πολιτικής καριέρας του... απέδειξε πως είναι ο Ταγίπ Ερντογάν μέσα από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο ίδιος έκοψε το νήμα, αλλά δεν τερμάτισε, αφού τον επόμενο πρόεδρο της γειτονικής χώρας θα τον βγάλει η κάλπη της 28ης Μαϊου.

Σε κάθε περίπτωση, σε μία εκλογική βραδιά - θρίλερ ο Ερντογάν βγήκε αλώβητος με φόντο τον καταστροφικό σεισμό και τις αμέτρητες συνέπειές του και τον «βραχνά» της οικονομίας να τον καταδιώκει, εάν και εφόσον δε επικρατήσει στη δεύτερη μονομαχία, τότε θα κληθεί να περπατήσει σε έναν δρόμο στρωμένο... με «αγκάθια».

Πρώτος με «όχημα» την ιστορική συμμετοχή

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να αποσπάσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο με όχημα την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, προσέλευση στην εκλογική διαδικασία, η οποία κυμάνθηκε σε ποσοστό 93,6 %, αυξημένη κατά 7,4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Άτομα κάθε ηλικίας, από πολίτες με προβλήματα υγείας μέχρι και υπερήλικες, κατάφεραν να βρουν το δρόμο προς τις κάλπες, με τον μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος να ξεπερνά τον εαυτό του αναφορικά με τα επίπεδα συσπείρωσης του ΑΚΡ.

Το «βαθύ κράτος»

Αναμφισβήτητα, ο Ερντογάν στηρίχτηκε μεταξύ άλλων και σε ένα κοινό, που θεωρείται η στέρεη εκλογική του βάση, η οποία οικοδομήθηκε μέσα από πελατειακά δίκτυα και προνόμια την τελευταία εικοσαετία.

Αυτό το φάσμα περιλαμβάνει από ανώτατους δικαστικούς δημοσίους υπαλλήλους κυρίως στην κορυφή της γραφειοκρατικής ιεραρχίας, ιδιοκτήτες ΜΜΕ στη γειτονική χώρα, αλλά και επιχειρηματίες με κρατικές αναθέσεις, πλάι σε εκατομμύρια αμόρφωτων και φτωχών σουνιτικής καταγωγής Τούρκων πολιτών, από την Ανατολία.

Η ομογένεια

Την ίδια ώρα, καθοριστική ήταν η συμβολή της ομογένειας, καθώς οι Τούρκοι πολίτες σε μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία ψήφισαν σαρωτικά Ερντογάν, ωθώντας τον να δηλώσει χθες πως η παράταξή του και ο ίδιος θα είναι μπροστά στον πρώτο γύρο, χωρίς να αποκλείει να στεφθεί νικητής, μόλις ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσοστό της ψήφου των αποδήμων, επιτρέποντας στον Τούρκο Πρόεδρο να ελπίζει για την επικράτησή του από τον πρώτο γύρο.

Δείτε επίσης