Κόσμος

Παρολίγον θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ στο στενό της Ταϊβάν

Τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών έφτασαν σε απόσταση αναπνοής – Αποκαλυπτικό βίντεο

Κίνα, ΗΠΑ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στιγμές θρίλερ εκτυλίχθηκαν στο στενό της Ταϊβάν, με πρωταγωνιστές ένα Αμερικανικό και ένα Κινεζικό πλοίο, όταν λόγω επικίνδυνων ελιγμών, κινδύνευσαν να συγκρουστούν.

Η παρολίγον σύγκρουση απέτρεψε και την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο χώρες των οποίων οι διπλωματικές σχέσεις δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο.

Το βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας με τα δύο πλοία να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.

Το συμβάν έγινε στο στενό της Ταϊβάν, και την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο Κίνας και ΗΠΑ όταν κινεζικό πολεμικό πλοίο έκανε επικίνδυνο ελιγμό και πέρασε σε απόσταση μόλις 140 μέτρων από την πλώρη αμερικανικού αντιτορπιλικού.

Πως αποφεύχθηκε η σύγκρουση - βίντεο

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung - Hoon εκτελούσε περιπολία στο Στενό της Ταϊβάν εμφανίστηκε ένα κινεζικό αντιτορπιλικό και αφότου ανέπτυξε ταχύτητα πέρασε μπροστά από την πλώρη του αμερικανικού σκάφους, ρίχνοντας το πολεμικό των ΗΠΑ στα απόνερά του. Το USS Chung - Hoon εκτελούσε περιπολία μαζί με την καναδική φρεγάτα HMCS Montreal σε διεθνή ύδατα.

Η αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού ανέφερε πως το αντιτορπιλικό ναι μεν διατήρησε την πορεία του αλλά έκοψε ταχύτητα στους 10 κόμβους έτσι ώστε «να αποτραπεί μια σύγκρουση».

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δόθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στη δημοσιότητα φαίνεται η στιγμή που το κινεζικό πολεμικό κόβει την πορεία που ακολουθούσε το αμερικανικό και στη συνέχεια ευθυγραμμίζεται προκειμένου να πλεύσει σε παράλληλη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση οι κινεζικές ενέργειες παραβιάζουν τους θαλάσσιους κανόνες ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα. Μετά τον προκλητικό ελιγμό, το κινεζικό πλοίο δεν επιχείρησε ανάλογη κίνηση και στην καναδική φρεγάτα, που έπλεε πίσω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

«Η διέλευση του Chung-Hoon και του Montreal μέσω του Στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη συνδυασμένη δέσμευση ΗΠΑ-Καναδά για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε η αμερικανική διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού. «Ο στρατός των ΗΠΑ πετά, πλέει και λειτουργεί με ασφάλεια και υπευθυνότητα οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Οι κινεζικές στρατιωτικές αρχές από την πλευρά τους ανέφεραν ότι παρακολούθησαν τον διάπλου των δύο σκαφών. «Οι εν λόγω χώρες προκαλούν σκοπίμως προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν και αυξάνουν ηθελημένα τους κινδύνους, υπονομεύοντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» είπε ο συνταγματάρχης Σι Γι, ο εκπρόσωπος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων για την Ανατολική Ζώνη.

Πάντως αμερικανικά πολεμικά περνούν συχνά από το Στενό της Ταϊβάν, σπανίως όμως συνοδευόμενα από σκάφη άλλων συμμαχικών χωρών. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Δείτε επίσης