Μαίνονται οι πυρκαγιές στον Καναδά – Πνίγονται στον καπνό οι ΗΠΑ
Καθυστερήσεις στις πτήσεις, ακυρώσεις υπαίθριων εκδηλώσεων και αυξημένος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη

Πρωτοφανή ατμοσφαιρική ρύπανση που επηρεάζει περισσότερους από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες προκαλούν οι πυρκαγιές στον Καναδά που εξακολουθούν να πλημμυρίζουν καπνό τις βορειοανατολικές ΗΠΑ…
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει απτές επιπτώσεις στη ζωή των Αμερικανών, με καθυστερήσεις στις πτήσεις λόγω κακής ορατότητας, ακύρωση εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους και τηλεκπαίδευση, και αποτελεί «βίαιη υπενθύμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Όπως αναφέρει η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), περισσότεροι από 111 εκατ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, περιοχές που δεν είναι συνηθισμένες σε αυτού του είδους τον καπνό, σε αντίθεση με τις δυτικές πολιτείες.
Αφόρητη η κατάσταση στην Ουάσινγκτον
Οι φετινές πυρκαγιές στο Κεμπέκ ξέσπασαν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο και ο καπνός που προέρχεται από αυτές μεταφέρθηκε προς το Νότο λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών.
Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον, η κατάσταση χθες ήταν χειρότερη σε σχέση με την Τετάρτη, με την προειδοποίηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση να φτάνει στο «μοβ», προτού υποβαθμιστεί στο «κόκκινο» στο τέλος του απογεύματος, με αποτέλεσμα μια εκδήλωση για τον μήνα Pride που θα πραγματοποιούνταν χθες το βράδυ σε εξωτερικό χώρο του Λευκού Οίκου να ακυρωθεί, όπως και ένας επαγγελματικός αγώνας μπέιζμπολ.
«Μου θυμίζει την 11η Σεπτεμβρίου όταν βλέπω τον ουρανό γεμάτο καπνό»
Ανησυχία υπάρχει κυρίως για την υγεία των πιο ευάλωτων ατόμων, όπως οι ηλικιωμένοι, ή όσων πάσχουν από καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, και όπως δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας της Νέας Υόρκης, στην πόλη αυξήθηκαν οι ασθενείς με κρίσεις άσθματος που απευθύνθηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων.
Οι εντυπωσιακές εικόνες της Νέας Υόρκης μέσα σε ένα πορτοκαλί σύννεφο έκαναν χθες το γύρο του κόσμου, αν και ο ουρανός είναι πιο καθαρός σήμερα.
«Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε η 65χρονη Λίντα Τζουλιάνο παίρνοντας μία από τις μάσκες που διανέμονται στους κατοίκους της αμερικανικής μεγαλούπολης και πρόσθεσε: «Μου θυμίζει την 11η Σεπτεμβρίου όταν βλέπω τον ουρανό γεμάτο καπνό».
Τα ζωολογικά πάρκα στην Ουάσινγκτον, το Μπρονξ και το Σέντραλ Παρκ είχαν κλείσει και οι μαθητές των δημόσιων σχολείων της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν σήμερα στο σπίτι και θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω του διαδικτύου, την ίδια στιγμή που τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης αλλά και της Φιλαδέλφεια υπήρξαν καθυστερήσεις στις πτήσεις λόγω της περιορισμένης ορατότητας, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας FAA.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Παρά το γεγονός πως καμία έρευνα δεν έχει συνδέσει ευθέως τις πυρκαγιές που μαίνονται στο Κεμπέκ με την κλιματική αλλαγή, «οι συνθήκες που παρατηρούμε στον Καναδά συνάδουν με τις προειδοποιήσεις των ειδικών», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Στεφάν Ντιζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Μιλώντας για τον καπνό από τις πυρκαγιές και τα επανειλημμένα φαινόμενα πλημμυρών στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άντριου Μπέιτς επέκρινε τους Ρεπουμπλικανούς οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας που έχουν διαψευστεί, οι οποίες αρνούνται την ύπαρξη και τη φύση της κλιματικής αλλαγής».
«Είμαστε μόνο στην αρχή της εποχής των πυρκαγιών»
Ένα πρωτοφανές γεγονός αποτελεί το οτι σχεδόν 8.000.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη από τις πυρκαγιές, ενώ από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί διπλάσιες πυρκαγιές σε σχέση με τον μέσο όρο την ίδιας περιόδου τα προηγούμενα δέκα χρόνια.
Χθες στην επαρχία ήταν ενεργές περισσότερες από 150 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 90 εκτός ελέγχου και νέες ενισχύσεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Πορτογαλία αναμένονται τις επόμενες ώρες και ημέρες.
«Είμαστε μόνο στην αρχή της εποχής των πυρκαγιών» λέει ο Στεφάν Καρόν της υπηρεσίας Προστασίας των Δασών από τις Πυρκαγιές, καθώς η κατάσταση παραμένει ανησυχητική σε πολλές περιοχές και παράλληλα μεγάλος παραμένει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές.