Κόσμος

Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για χερσαία επίθεση στη Γάζα-Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη χιλιάδες ισραηλινοί στρστιώτες έξω απο τη Γάζα περίμένουν το πράσινο φως από το Πολεμικό Συμβούλιο-Τι λέει η επιστολή Σαρλ Μισέλ

Ισραήλ, Πόλεμος στο Ισραήλ, Γάζα, Σύνοδος Κορυφής, Ε.Ε.,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο πόλεμος στο Ισραήλ πλησιάζει στην πλέον κρίσιμη καμπή του, καθώς στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται παρατεταγμένος ο ισραηλινός στρατός. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίουμε επιστολή προς τους 37 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. συγκαλεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής για τον πόλεμο.

Οκτώ ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς, ο στρατός του Ισραήλ δηλώνει έτοιμος, μόλις λάβει το πράσινο φως από την κυβέρνηση, να ξεκινήσει την χερσαία επιχείρηση στη Παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Γάζα καθώς εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καθοριστικές για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα είναι και οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα.

Ήδη η Τεχεράνη έστειλε χθες σαφές μήνυμα στήριξης της Χαμάς αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η εμπλοκή της μαζί με τη Συρία και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου εφόσον ξεκινήσει η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα.

Παράλληλα, η έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί για τον πόλεμο στο Ισραήλ την Τρίτη 17 Οκτωβτίου στις στις 5:30 μ.μ. (ώρα Βεγλίου σ.σ.)., σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης του Σαρλ Μισέλ.

Νετανιάχου: Σύσκεψη Πολεμικού Συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκέφθηκε το Σάββατο στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Το γραφείο του, έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτή στην οποία ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου και ενώ το Τελ Αβίβ δέχθηκε και νέα επίθεση από ρουκέτες της Χαμάς, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σύσκεψη του Πολεμικού Συμβουλίου για την αξιολόγηση της κατάστασης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο Μπένι Γκάντς και οι επικεφαλής του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.

Λίγο πριν την συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι οι IDF έχουν πλήξει 1.000 στρατηγικές θέσεις της Χαμάς στη Γάζα από την έναρξη της επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη».

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα είναι τραγική από τους συνεχείς βομβαρδισμούς καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με το Al Jazeera περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου στη Γάζα ανέφερε ότι στο νοσκομείο έχουν βρει καταφύγιο περίπου 35.000 άτομα!

Με την Γάζα να βρίσκεται χωρίς νερό και ηλεκτρικό ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ανέφερε ότι οι Παλαιστίνοι δεν υπάκουσαν στο τελεσίγραφο των Ισραηλινών και δεν εγκαταλείπουν την Γάζα για να γίνουν πρόσφυγες στην Αίγυπτο.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ο στρατός του Ισραήλ είναι σε απόλυτη ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, παράλληλα με χτυπήματα από αέρα και θάλασσα.

Σε ενημέρωση που έκανε το απόγευμα του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Πίτερ Λέρνερ ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο στρατός βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να προχωρήσει και σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Έχει συγκεντρωθεί στρατός και οι έφεδροι. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μόλις μας το ζητήσει η κυβέρνηση».

Παράλληλα ο Πίτερ Λέρνερ τόνισε πως ο στρατιωτικός σχεδιασμός είναι σε 3 άξονες. «Σε αυτόν τον πόλεμο που ήδη κρατάει 8 μέρες, ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει και εκτελεί ένα σχέδιο σε 3 άξονες. Προτεραιότητά μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι στο έδαφος του Ισραήλ δεν βρίσκονται πλέον τρομοκράτες της Χαμάς. Αναπτύχθηκε ο στρατός προκειμένου είτε να εκδιώξει, είτε να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς. Δεύτερον, εργαστήκαμε για να ασφαλίσουμε τα σύνορα. Τους φράχτες, αλλά και τα σημεία από τα οποία εισέβαλε η Χαμάς, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναπεράσουν στο έδαφος του Ισραήλ. Τρίτον, είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε την Χαμάς. Να καταστρέψουμε τους τρομοκράτες και τα μέλη της ηγεσίας της Χαμάς που ήταν υπεύθυνα για την εισβολή και τη σφαγή πολιτών. Ηδη έχουμε χτυπήσει εγκαταστάσεις από τον αέρα, στις οποίες η Χαμάς έχει drones. Εχουμε χτυπήσει στρατηγικά σημεία όπως κτίρια διοίκησης».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού τόνισε πως η Χαμάς πλέον κρύβεται στα τούνελ κάτω από τη γη της Γάζας και δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην επιφάνεια. «Εχουμε συγκεντρώσει το στρατό στα σύνορα μας για να διασφαλίσουμε πως κανένας άλλος δεν θα χτυπήσει το Ισραήλ, όπως από το Λίβανο για παράδειγμα». Ο ίδιος επανέλαβε «Αν μας το ζητήσει η κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε χερσαία επιχείρηση.

Προπαγανδιστικά βίντεο

Δύο προπαγανδιστικά βίντεο δημοσίευσε η Χαμάς απευθυνόμενη στις ισραηλινές δυνάμεις, απειλώντας τους «για το τι θα πάθουν» όταν ξεκινήσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Στο ένα βίντεο, φαίνονται οι τρομοκράτες της Χαμάς να βγαίνουν από το έδαφος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, να μεταφέρουν τον βαρύ οπλισμό τους και να κρύβονται ώστε να είναι έτοιμοι να επιτεθούν μόλις κρίνουν ότι χρειαστεί. Στο δεύτερο βίντεο φαίνεται να είναι σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο και να φτιάχνουν όπλα, δείχνοντας πώς τα ετοιμάζουν και τα βάφουν.

Μάλιστα, ο λογαριασμός War Monitor έγραψε στα social media για το δεύτερο βίντεο: «Ενόψει της αναμενόμενης εισβολής στη Γάζα, η Χαμάς αποκαλύπτει το αυτοσχέδιο αντιαρματικό Al-Yassin διαμετρήματος 105 χιλιοστών».

Δείτε τα δύο προπαγανδιστικά βίντεο της Χαμάς:

Τα άρματα ζεσταίνουν τις μηχανές τους

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος το protothema.gr βρέθηκε στη μεγαλύτερη βάση αρμάτων μάχης του ισραηλινού στρατού που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα.

Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες MERKAVA η ραχοκοκαλιά του τεθωρακισμένου σώματος του IDF, έχουν σταθμεύσει σε αυτό το σημείο και περιμένουν εντολές για να κινηθούν προς τα σύνορα με τη Γάζα ώστε να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση.

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης άρχισαν να κατασκευάζονται το 1970 και η πρώτη γενιά, το Merkava mark1, τέθηκε σε επίσημη υπηρεσία το 1979. Τo MERKAVA χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982.

To Μerkava Mk IV που αναπτύσσει στα σύνορα με τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός αποτελεί μία εκ των τελευταίων εκδόσεων του άρματος μάχης. Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και φέρουν σύστημα ενεργητικής προστασίας. Το άρμα διαθέτει ενισχυμένη θωράκιση και πυροβόλο των 120 χλστ.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε σήμερα Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτήν.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη Νετανιάχου σε Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από τη Λωρίδα της Γάζας:

Επιστολή-πρόσκληση Μισέλ

«Είναι υψίστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις Συνθήκες και τις αξίες μας, να καθορίσει την κοινή μας θέση και να καθορίσει μια σαφή ενιαία πορεία δράσης που να αντανακλά την πολυπλοκότητα της εξελισσόμενης κατάστασης» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή του με την οποία προσκαλεί τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής για τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Τονίζει ότι «οι βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο είχαν ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια περισσότερων των χιλίων αθώων Ισραηλινών πολιτών. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς καμία προϋπόθεση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο».

«Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό του Ισραήλ και τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η τραγωδία που εκτυλίσσεται έχει πολλές συνέπειες για την Ευρώπη» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «οι τραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της πολιορκίας και της έλλειψης βασικών αναγκών σε συνδυασμό με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι σημαντικοί βομβαρδισμοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα», προσθέτοντας ότι «αυτή η σύγκρουση έχει πολλές συνέπειες, μεταξύ άλλων και για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Μισέλ επισημαίνει ότι «η Ένωση ήταν πάντα και πρέπει πάντα να είναι σταθερός υπέρμαχος της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, όπως στην περίπτωση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ένωση πρέπει να εργαστεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης και τυχόν παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου».

Ααναφέρει επίσης ότι «η ισχυρή δέσμευση με τους περιφερειακούς παράγοντες είναι καίριας σημασίας, καθώς αυτοί επηρεάζονται περισσότερο από τη σύγκρουση και μπορούν να διαδραματίσουν αποτελεσματικό ρόλο. Δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε τη σημασία της αναζήτησης μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

«Η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια των κοινωνιών μας. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό» συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταλήγει τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετανάστευσης και μετακινήσεων μεγάλου αριθμού ατόμων σε γειτονικές χώρες που έχουν ήδη σημαντικό αριθμό προσφύγων στο έδαφός τους. «Εάν δεν αντιμετωπιστεί προσεκτικά, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις μαζί. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας».

Η ΕΕ τριπλασιάζει την ανθρωπιστική της βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα

Η ΕΕ θα τριπλασιάσει την ανθρωπιστική της βοήθεια για ευάλωτους αμάχους στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτορπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο «Χ».

«Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η υποστήριξη φτάνει σε όσους τη χρειάζονται», αναφέρει η φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο των συνεχών επαφών της με περιφερειακούς ηγέτες.

«Η Επιτροπή θα αυξήσει αμέσως το τρέχον κονδύλιο ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλέπεται για τη Γάζα κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα ανεβάσει το σύνολο σε περισσότερα από 75 εκατομμύρια ευρώ. Θα συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη στη Λωρίδα της Γάζας. Η Επιτροπή υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι των τρομοκρατών της Χαμάς, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχεται υποστήριξη σε αθώους πολίτες στη Γάζα σε αυτό το πλαίσιο», τονίζει στην ανακοίνωση η πρόεδρος της Επιτορπής

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, Γιανς Λέναρτσιτς δήλωσε: «Η Επιτροπή κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παρέχει ανθρωπιστική υποστήριξη στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτός ο τριπλασιασμός της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι στη Γάζα μπορούν να εφοδιαστούν με τις βασικές ανάγκες που απαιτούνται. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφαλής και απεριόριστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».

Δείτε επίσης