Κόσμος

Ο Εγκέλαδος απειλεί την Αγια-Σοφιά

Οι καθηγητές Ευθύμης Λέκκας και Ιχσάν Σαρί μιλούν για την επικινδυνότητα του μνημείου

σεισμοσ, κωνσταντινουπολη, αγια σοφια, ευθυμης λεκκασ, σεισμολογοι, μεγαλος σεισμος στην κωνσταντινουπολη, ρηγμα της ανατολιας, τοπ καπι, ιχσαν σαρι, Σεισμός, Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Ευθύμης Λέκκας, Ρήγμα της Ανατολίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Κάθε φορά που στην Τουρκία σημειώνεται μία σεισμική δόνηση, στην Ελλάδα προκαλείται μεγάλη ανησυχία για το τι έπεται τόσο στη γειτονική χώρα όσο και στα δικά μας εδάφη. Αυτή τη φορά ο σεισμός των 5,1 ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, επανέφερε τους φόβους για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έδωσε νέο πνοή στη δημόσια συζήτηση για το ποια μπορεί να είναι η τύχη της Αγίας Σοφίας σε ένα τέτοιο καταστροφικό συμβάν.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του Οργανισμoύ Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, αν και ο σεισμός στην Τουρκία δεν ήταν μεγάλος, «είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί το σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης των 1.500 χλμ. και αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα».

σεισμοσ, κωνσταντινουπολη, αγια σοφια, ευθυμης λεκκασ, σεισμολογοι, μεγαλος σεισμος στην κωνσταντινουπολη, ρηγμα της ανατολιας, τοπ καπι, ιχσαν σαρι, Σεισμός, Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Ευθύμης Λέκκας, Ρήγμα της Ανατολίας

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, πολλοί επιστήμονες περιμένουν ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υπήρχε πρόβλεψη για δόνηση της τάξεως των 7 Ρίχτερ μέχρι το 2022, που θα είχε τη δυναμική να μετατρέψει σε ερείπια πάνω από 100.000 κτίρια. «Από τη στιγμή που αυτή δεν σημειώθηκε, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο καθηγητής Γεωλογίας επεσήμανε, επίσης, ότι «υπάρχει κίνδυνος και για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από ισχυρές σεισμικές δονήσεις, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», είπε χαρακτηριστικά. Εκτός από το πέρασμα του χρόνου, οι έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι άνεμοι, διαβρώνουν το κέλυφός της, πρόσθεσε, προβλέποντας ότι σε έναν νέο μεγάλο σεισμό θα προκύψουν πολλά και μεγάλα προβλήματα, γι’ αυτό και κάλεσε για την επίσπευση των εργασιών συντήρησης όλων των στοιχείων της Αγίας Σοφίας, και κυρίως εκείνων που κρίνονται πιο επικίνδυνα.

Να σημειωθεί ότι στο δεύτερο στάδιο των εργασιών αποκατάστασης, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, αναφέρθηκε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» σε άρθρο της με τον προφητικό τίτλο «Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται στο τέμενος της Αγίας Σοφίας για το μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης...».

Σύμφωνα με τον Ιχσάν Σαρί, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής που έχει αναλάβει το μεγάλο έργο, εκπονούνται μελέτες ώστε να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του σημαντικού μνημείου σε ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στην πόλη, καθώς μέχρι σήμερα έχει υποστεί κατά καιρούς μερική, μόνο, αποκατάσταση.

σεισμοσ, κωνσταντινουπολη, αγια σοφια, ευθυμης λεκκασ, σεισμολογοι, μεγαλος σεισμος στην κωνσταντινουπολη, ρηγμα της ανατολιας, τοπ καπι, ιχσαν σαρι, Σεισμός, Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Ευθύμης Λέκκας, Ρήγμα της Ανατολίας

«Ξεκίνησε πρώτα η αποκατάσταση των τάφων και των εξωτερικών τοίχων. Μαζί με την αποκατάσταση των τάφων, αναστηλώνονται επίσης και περιφερειακά κτίρια, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη φάση αποκατάστασης στο μόλυβδο που καλύπτει τους θόλους του μνημείου και τους εξωτερικούς σοβάδες», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Και σημείωσε ότι «ορισμένες από τις επιφάνειες του μνημείου καλύφθηκαν στο παρελθόν με τσιμεντοκονίαμα, και γνωρίζουμε ότι το τσιμεντοκονίαμα προκαλεί μεγάλη ζημιά σε τέτοιου είδους μνημεία. Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Για το λόγο αυτό, πρώτα απ' όλα, όλοι οι σοβάδες με βάση το τσιμέντο στο μνημείο θα αρχίσουν να αφαιρούνται από την εξωτερική όψη και γίνονται σχετικές μελέτες. Θα αφαιρεθούν οι σοβάδες και θα αντικατασταθούν με άλλους, ειδικούς για το μνημείο, σοβάδες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στην Αγία Σοφία από έναν μεγάλο σεισμό, ο κ. Σαρί σχολίασε ότι «σήμερα γνωρίζουμε ότι η απόσταση του ρήγματος ενός ενδεχόμενου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι 17 χιλιόμετρα από την Αγία Σοφία. Ως επιστημονική επιτροπή και Διοίκηση, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις κάνοντας μελέτες και παρεμβάσεις, κυρίως για να διασφαλιστεί ότι το μνημείο θα μπορέσει να αντέξει σε ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την ενίσχυση του επονομαζόμενου μιναρέ BeyazitII της Αγίας Σοφίας μπροστά από την πύλη Bab-iHumayun του παλατιού Τοπ Καπί. Έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση του μιναρέ. Σταδιακά, όλοι οι μιναρέδες θα εξεταστούν και θα επαναξιολογηθεί η κατάστασή τους».

«Αυτό το μνημειώδες αρχιτεκτόνημα άντεξε τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1894, και γνωρίζουμε ότι δεν υπέστη μεγάλες επιπτώσεις. Ελπίζω ότι θα αντέξει και έναν επόμενο σεισμό, αλλά ένα μνημείο ηλικίας 1.486 ετών είναι σε κάθε περίπτωση μία ευάλωτη κατασκευή. Ως εκ τούτου, πρέπει να το σταθεροποιήσουμε από άκρου εις άκρον. Προσπαθούμε να κάνουμε το κατά το δυνατόν καλύτερο», κατέληξε ο ίδιος.

Δείτε επίσης