Κόσμος

Τούρκος ναύαρχος για την επίσκεψη Ερντογάν: «Η Ελλάδα μας νίκησε στο μπρα ντε φερ»

«Η κυβέρνηση στριμώχτηκε και παραδόθηκε στην Ελλάδα» λέει ο Τουρκέρ Ερτούρκ

Τούρκος ναύαρχος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Η Ελλάδα μας στρίμωξε, μας νίκησε στο μπρα ντε φερ», υποστήριξε για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα σε συνέντευξη του στο κανάλι της εφημερίδας «Cumhuryet», ο Τούρκος ναύαρχος εα, Τουρκέρ Ερτούρκ.

«Nα ξέρετε πως παραδοθήκαμε. Η οικονομία χρεοκόπησε. Απομονώθηκε η χώρα. Πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Πραγματικά παραδοθήκαμε. Αν μιλάμε για μπρα ντε φερ, η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων μας νίκησε στο μπρα ντε φερ. Πού είναι η Γαλάζια Πατρίδα;» τόνισε, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης λέγοντας:

«Αυτή η κυβέρνηση είχε πει ‘να αναθεωρήσουμε τη Συνθήκη της Λωζάνης’. Αυτό ξέρετε είναι μια αναθεωρητική πολιτική. Έτσι, η άλλη πλευρά λέει πως απειλείται, κυρίως για τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τις ακτές λέει ‘πως υπάρχει απειλή από την Τουρκία.

Γι’ αυτό στρατιωτικοποίησα τα νησιά’.. Ποιος έδωσε αφορμή για την θεωρία αυτή; Aυτές οι βλακώδεις δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης. Τώρα μπορούμε να υποχωρήσουμε; Πιστεύω πως όχι. Η κυβέρνηση στριμώχτηκε και παραδόθηκε στην Ελλάδα. Η εικόνα είναι για ‘καλή γειτονία’ κτλ. αλλά η πλευρά που υποχώρησε είναι η Τουρκία».

«Εγκαταλείψαμε τη “Γαλάζια Πατρίδα”»

Η εφημερίδα «Cumhuryet» έγραψε ότι «με τη διακήρυξη των Αθηνών νίκησε η Ελλάδα», ενώ Τούρκοι αναλυτές σχολίασαν οτι «αυτό σημαίνει πως εγκαταλείψαμε τη “Γαλάζια Πατρίδα”».

Ο σχεδιαστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», ναύαρχος εα Τζεμ Γκιουρντενίζ, σχολίασε:

«Αυτή η διακήρυξη είναι μια διπλωματική νίκη για την Ελλάδα, εγκαταλείψαμε τη “Γαλάζια Πατρίδα”. Η Ελλάδα στοχεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας με τη χρόνια προσέγγισή της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δύο χώρες που δεν έχουν επιλύσει τα ζητήματα κυριαρχίας τους δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία».

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Hurriyet» έγραψε ότι επίκειται τηλεφώνημα Μπάιντεν - Ερντογάν τις επόμενες ημέρες για τη Γάζα και το θέμα των F-16 και της Σουηδίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμο για τις εξελίξεις των επομένων ημερών.

Δείτε επίσης