Κόσμος

Κατάληψη ελληνόκτητου πλοίου: Προσπάθειες για επικοινωνία με τον Έλληνα δόκιμο

Το δεξαμενόπλοιο κατευθυνόταν προς το λιμάνι Αλιαγά στην Τουρκία

Ιράν, δεξαμενόπλοιο, επίθεση, πλήρωμα, Έλληνας, εταιρεία, Κόλπο Ομάν, στρατός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συνεχίζεται η αγωνία για την τύχη του 20χρονου Έλληνα δόκιμου πλοιάρχου στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στο οποίο έγινε ρεσάλτο στον Κόλπο του Ομάν.

Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ «Saint Nicholas» τα ξημερώματα, με 19 μέλη πλήρωμα, μεταξύ των οποίων και ο 20χρονος.

Μέχρι στιγμής τόσο η εταιρεία όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν κατορθώσει να επικοινωνήσουν μαζί του όπως επίσης και με το υπόλοιπο πλήρωμα καθώς το σύστημα μετάδοσης θέσης του πλοίου έχει κλείσει από το πρωί, ωστόσο οι προσπάθειες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Από την πλευρά του το ναυτικό του Ιράν ανακοίνωσε τη σύλληψη αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, κατόπιν δικαστικής εντολής, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του ιρανικού στρατού.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Όπως έγινε γνωστό μέσα από διεθνή ΜΜΕ νωρίτερα την Πέμπτη (11.01), το τάνκερ βρισκόταν υπό κατάληψη από ενόπλους στον Κόλπο του Ομάν. Οι ένοπλοι που ανέβηκαν επάνω φορούσαν μάσκες, μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου, ακινητοποίησαν το πλήρωμα και έκλεισαν τους δέκτες του πλοίου.

Η δήλωση της εταιρείας

Σε δήλωσή της η εταιρεία Empire Navigation, με έδρα την Αθήνα, επιβεβαίωσε την πειρατεία αναφέροντας πως έχει χάσει την επαφή με το πλοίο.

Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό:

«H Empire Navigation, manager του St. Nikolas (IMO No 9524475, Σημαία: Νησιά Μάρσαλ), αναφέρει ότι έχασε επαφή με το πλοίο περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας, καθώς έπλεε έξω από τις ακτές του Ομάν, κοντά στο Σοχάρ.

Το πλοίο έχει συνολικό πλήρωμα 19 ανθρώπων: 18 Φιλιππινέζικης και 1 Ελληνικής εθνικότητας.

Το πλοίο φόρτωσε τις προηγούμενες ημέρες στο Basrah (Ιράκ) ένα φορτίο περίπου 145.000 μετρικών τόνων αργού πετρελαίου το οποίο είχε προορισμό την Αλιαγά (Τουρκία), μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras (τουρκική εταιρεία).

Η Empire Navigation έχει ενεργοποιήσει πλάνο έκτακτης ανάγκης, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποκαταστήσει την επικοινωνία με το St.Nikolas».

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει την κατάληψη του τάνκερ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την κατάληψη από το Ιράν ενός πετρελαιοφόρου στα ανοικτά των ακτών του Ομάν και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματός του, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία για τη σύλληψή του, καμιά απολύτως. Πρέπει να το αφήσουν να φύγει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Δείτε επίσης