Πολιτική

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για τη Διεθνή Ημέρα Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κάλεσε το σώμα «να δώσουμε μια υπόσχεση ότι θα εξακολουθήσουμε με πείσμα και με πίστη να δουλεύουμε για μια περήφανη πατρίδα

Vouli

Ενός λεπτού σιγή για τους Εβραίους μάρτυρες και τους ήρωες του Ολοκαυτώματος τηρήθηκε στη Βουλή, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας. Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι τιμούμε «τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και συνάμα θυμόμαστε με υπερηφάνεια την αυταπάρνηση των Ελλήνων Χριστιανών που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν πολλούς Εβραίους αδελφούς τους από βέβαιο θάνατο».

Όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, οι Εβραίοι με τους Χριστιανούς συγκρότησαν από κοινού ένα ζωντανό κοινωνικό πολιτιστικό και οικονομικό ιστό ενώ «οι στενοί δεσμοί τους δοκιμάστηκαν και σφραγίστηκαν μέσα στον χρόνο και μάλιστα μέσα από κοινούς αγώνες σε ιστορικά κρίσιμες εποχές, όπως κατά τη μικρασιατική εκστρατεία και αργότερα κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο». Οι Έλληνες Εβραίοι στάθηκαν δίπλα στους χριστιανούς αδερφούς τους με ηρωισμό και αυτοθυσία, ωστόσο, τα επόμενα χρόνια «έγιναν εκείνοι που θα αναζητούσαν τη βοήθεια των αδελφών τους στις δικές τους στιγμές μαρτυρίου σε μια ιστορία ασύλληπτης φρίκης με μαζικά πογκρόμ με εκτοπισμούς, με καταστροφές και αρπάγες περιουσιών, με σύληση νεκροταφείων και βανδαλισμούς ιστορικών μνημείων, με εκβιασμούς, εξευτελισμούς και τρομοκρατία και τελικά με την κορύφωση της θηριωδίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Πολωνίας».

Όπως υπενθύμισε ο κ. Κακλαμάνης «η πατρίδα θρήνησε την απώλεια σχεδόν του 90% του εβραϊκού πληθυσμού της» και ενός σημαντικού κομματιού της ιστορίας της. Σημείωσε μάλιστα ότι στους ατελείωτους καταλόγους των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται και τριάντα Έλληνες βουλευτές όπως ο Δανιήλ Αλαλούφ, ο Λεών Γκατένιο, ο Αλβέρτος Τσένιο, ο Ζακ Βεντούρα, ο Μισέλ Καζές, ο Δαυίδ Σουλάμ, ο Μιντές Μπεσαντζί, ο Ισαάκ Σιακή και τόσοι άλλοι.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κάλεσε το σώμα «να δώσουμε μια υπόσχεση ότι θα εξακολουθήσουμε με πείσμα και με πίστη να δουλεύουμε για μια περήφανη πατρίδα φτιαγμένη από ανθρωπιά και αλληλεγγύη γιατί τέτοιες αξίες δεν γνωρίζουν σύνορα παρά μόνο ρίζες βαθιές στις καρδιές του ελληνικού λαού».

Στο πλαίσιο των επικαίρων ερωτήσεων που ακολούθησαν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης είπε ότι η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα μνήμης και διαρκούς μάχης απέναντι «στη μισαλλοδοξία, τον σκοταδισμό, τον ρατσισμό», ενώ ο βουλευτής του Μέρα25 Κρ. Αρσένης εξέφρασε την ανησυχία του για τα σύννεφα μισαλλοδοξίας που συγκεντρώνονται πάνω από την Ευρώπη και με την απαγόρευση των συναθροίσεων και στην Ελλάδα, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη είπε ότι η ιστορία δικαιώνει όσους υπερασπίζονται τις ανθρώπινες αξίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης