Πολιτική

Δημοσκόπηση: Κόστισαν στην κυβέρνηση οι πυρκαγιές, σύμφωνα με τη GPO

Φθορά παρουσιάζει στη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών

Δημοσκόπηση

Νέα δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα», για το χρονικό διάστημα 20-25 Αυγούστου, παρουσιάζοντας τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες, μετά από πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων.

Αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές οι πολίτες θα ψήφιζαν: ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 24,4%, ΚΙΝΑΛ: 6,4%, KKE: 6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,1%, ΜέΡΑ25: 3%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ: 1,5%, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: 2%, ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ / ΔΕΝ ΞΕΡΩ: 10,3%.

Μπορεί οι απώλειες της κυβέρνησης να είναι ευδιάκριτες, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται ως πολιτικό κέρδος για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με το 2% να μετακινείται κυρίως στην ουδέτερη ζώνη των αναποφάσιστων.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην προτίμηση των πολιτών αφού συγκεντρώνει 49,8% θετικές γνώμες έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.

Φωτιές και πανδημία


Πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως πρέπει να δρομολογήσει η διαχείριση των σφοδρών πυρκαγιών, καθώς το 49,4% (“ναι” και “μάλλον ναι”) κρίνει πως ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης έναντι του 35,9% που θεωρεί πως δεν χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Παράλληλα, οι πολίτες εμφανίζουν μία ξεκάθαρη κόπωση από την πανδημία με το 54,9% να κρίνει αρνητικά την διαχείριση της κατάστασης την τωρινή περίοδο, ενώ το 91,4% πιστεύει πως αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στο Φθινόπωρο.

Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες αποδίδουν μάλιστα πολιτικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό και για τον συντονισμό στη διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 63,6% αποφαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Κυβερνητικοί φορείς και υπηρεσίες


Εκτός από τις ευθύνες στον πρωθυπουργό, οι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες και στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Συγκεκριμένα, το 54,7% προκρίνει την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ανάμεσά τους και το 28,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους (76,5 έναντι 22,5%) λένε με βεβαιότητα ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικότερος στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Ωστόσο, η πλειονότητα (με ποσοστό 67,6%) επικροτεί την κυβερνητική απόφαση για εκκένωση των περιοχών που απειλήθηκαν, ενώ το 59,4% κρίνει τα πρώτα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων θετικά.

Ακόμη, η επιλογή του Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, κρίνεται θετικά από το 40,5% των πολιτών, έναντι του 29,5% που το βλέπει αρνητικά.

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Δείτε επίσης