Πολιτική

Οικονόμου για Μπλίνκεν: Έχουμε τις καλύτερες σχέσεις των τελευταίων ετών με τις ΗΠΑ

Οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται – Ξέρουν τι ψηφίζουν σχολίασε σχετικά με δημοσίευμα του Guardian

Οικονόμου για Μπλίνκεν: Η Ελλάδα επιδιώκει τη συννενόηση και συνθήκες σταθερότητας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Χαρακτήρισε την συνάντηση σημαντική και τόνισε ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. «Η Ελλάδα πάντα επιδιώκει την συνεννόηση και συνθήκες σταθερότητας και ηρεμίας. Έχουμε πει ότι δεν μας χωρίζει τίποτα με τον τουρκικό λαό και ο τρόπος αντιμετώπισης της διαφοράς μας δεν είναι η ένταση και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας», είπε χαρακτηριστικά


Οικονόμου για Guardian: Οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται – Ξέρουν τι ψηφίζουν

Για το δημοσίευμα του Guardian σύμφωνα με το οποίο ομάδες ισραηλινών προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές στην Ελλάδα και άλλες χώρες ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες αλλά οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται. Ξέρουν τι ψηφίζουν, ποιον και γατί τον ψηφίζουν. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας να υπάρχει τέτοια ομάδα στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες ξέρουν ποιον ψηφίζουν και ποιον καταψηφίζουν άνευ αντικειμένου η συζήτηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον θέλει να δικαιολογήσει μια επερχόμενη ήττα», είπε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς αν έχει κάνει έρευνα η κυβέρνηση απάντησε: «Στο σκέλος και στην διάσταση που περιγράφονται αξιόποινες πράξεις θα κάνει η δικαιοσύνη το καθήκον της. Είναι αδιανόητο να υπονοεί κανείς ότι υπάρχουν μηχανισμοί για να αλλοιώσουν την βούληση του λαού. Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Για την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Καλλιτέχνες

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους καλλιτεχνών για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Αναφέρθηκε στα λόγια του πρωθυπουργού σχετικά με το ότι υπήρξε μια διαχρονική αδιαφορία του ελληνικού κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός στην αρχική τοποθέτησή του το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω απ' αυτά. Υπογράμμισε επίσης τη διάθεση της κυβέρνησης να δώσει λύσεις σε χρόνιες παθογένειες ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν εξαιτίας συνταγματικών περιορισμών ως προς τη δυνατότητα που παρέχεται στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση κι όσο δεν αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Στη συνάντηση που κράτησε πάνω από δυόμισι ώρες έγινε δημιουργικός διάλογος και προέκυψαν τα ακόλουθα:

- Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.

- Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.

- Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου του συνόλου των αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε στη συνέχεια για τον πληθωρισμό και το καλάθι του νοικοκυριού επισημαίνοντας ότι συνεχίστηκε τον Ιανουάριο, η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός αύξησης των τιμών σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 7%, έναντι 7,2% τον Δεκέμβριο, 8,5% το Νοέμβριο, 9,1% τον Οκτώβριο και 12% τον Σεπτέμβριο.

«Είναι σημαντικό ότι έχουμε τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη», τόνισε, από το μέσο όρο που ανήλθε τον Ιανουάριο στο 8,5%.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ε.Ε., οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,9%. Στην Ολλανδία, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία, ο ρυθμός αύξησης των τιμών τον Ιανουάριο υπολογίζεται στο 8,4%. Στην Πορτογαλία, που πληθυσμιακά και οικονομικά μοιάζει πολύ με την Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,6%.

Αναμφίβολα σημαντική είναι και η συμβολή από το Καλάθι του Νοικοκυριού που διανύει τη 16η εβδομάδα του, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα χορήγησης μιας ακόμα ενίσχυσης, του Market Pass, η οποία θα καλύψει το 85% των νοικοκυριών.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει και θα συνεχίσει να παρέχει η χώρα μας στην Τουρκία.

Δείτε επίσης