Πολιτική

Μητσοτάκης: Θα ταξιδέψω στο Ισραήλ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Μητσοτάκης, υπουργικό συμβούλιο, Ισραήλ, Χαμάς, πόλεμος, επίθεση, Λωρίδα της Γάζας, βομβαρδισμός, νοσοκομείο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Συνεδριάζουμε σήμερα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία στην ευρύτερη γειτονιά μας απλώνονται πολύ μεγάλοι κίνδυνοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Εξέφρασε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας τονίζοντας την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί ακριβώς το τι έχει συμβεί. Επεσήμανε ότι και στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης διατύπωσε τη θέση της χώρας μας για την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα πάντα όμως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

«Είναι επίσης επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Προφανώς η Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι θα ταξιδέψει το συντομότερο δυνατόν στην περιοχή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας ξεκινώντας από την παρουσία του στο Κάιρο το Σάββατο, στο πλαίσιο μίας σημαντικής πολυμερούς διάσκεψης, την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό πρόβλημα.

«Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας», υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει μετά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες οι πολίτες έκριναν πρόσωπα, έργα και συμπεριφορές τόνισε ότι η τεράστια αποχή πρέπει να είναι ένα σήμα εγρήγορσης σε όλους μας. «Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα πάντως προέκυψε από την πρώτη Κυριακή εκεί όπου οι συνδυασμοί και τα κόμματα που τους στήριξαν αναμετρήθηκαν αυτοτελώς και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στη ΝΔ». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους όπως το έκανε άλλωστε τέσσερα χρόνια τώρα.

«Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εκλογές τελείωσαν, επιτρέψτε μου και μία προσωπική εκτίμηση: οι πολίτες κουράστηκαν από τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες αλλά αυτό που δεν σταματά είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Μην ξεχνάτε ότι η κυβερνητική αποτελεσματικότητα κρίνεται συνολικά στο τέλος της τετραετούς θητείας όχι μόνο στην αρχή της», είπε και υπογράμμισε: «Δεν σκεφτόμαστε λοιπόν τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται παρά μόνο τη δουλειά την οποία έχουμε μπροστά μας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πέρασε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι αν κάποιοι έχουν αμφιβολία για τη μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης αρκεί να διατρέξουν σε αυτά.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για εκφάνσεις του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού που παραμένει η πυξίδα της κυβέρνησης.

Δείτε επίσης